Checklist babyspullen: Wat heb je nodig voor een babyuitzet?

De zwangerschap kan een enorme rollercoaster zijn waar veel dingen bij komen kijken. Zeker als dit je eerste baby is, weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. In babywinkels kom je namelijk een hoop baby benodigdheden tegen en dan kan het lastig zijn om te weten wat je wel en niet nodig hebt. Daarom hebben we een handige checklist opgesteld van producten die je zeker weten moet hebben voor je babyuitzet. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt voor de geboorte van je eerste baby. 

Wat is een babyuitzet en waarom is een checklist handig?

Een babyuitzet is een verzameling aan alle spullen die je nodig hebt voor je baby. Denk hierbij aan verzorgingsproducten en babykleertjes, maar bijvoorbeeld ook aan de praktische benodigdheden. Dit zijn allerlei spullen die van pas komen voor de verzorging van je baby thuis of spullen die je nodig hebt om op pad te gaan met je baby. Een checklist is erg handig om er zeker van te zijn dat je niets belangrijks vergeet. Ook kan een volledige lijst een beetje houvast bieden tijdens het uitzoeken van alle babyspullen.

Wanneer begin je met het verzamelen van babyspullen?

Vroeg in de zwangerschap heb je vaak nog de meeste energie en het is dus slim om al vroeg te beginnen met het verzamelen van de babyuitzet. Het tweede trimester is voor veel aanstaande moeders de ideale periode om hier mee te beginnen. Vaak beginnen ouders in de vierde tot de zesde maand met het sparen van de babyuitzet.  In veel gevallen is de misselijkheid dan zo goed als achter de rug en heb je weer genoeg tijd om alle benodigdheden rustig uit te zoeken. Het bij elkaar zoeken van alle spullen kan een hoop tijd in beslag nemen, dus het is fijn om met een aantal dingen op tijd te beginnen. 

Hoe stel je een efficiënte babyuitzetlijst op?

Kijk allereerst naar de spullen die je eventueel nog in huis hebt. Als dit je eerste kindje is, zal dat waarschijnlijk niet het geval zijn. Je kunt natuurlijk ook in je familie- of vriendenkring rondvragen of je bepaalde spullen kunt overnemen. Zo houd je in ieder geval meer overzicht over wat je wel en niet nog aan moet schaffen.

checklist babyspullen

Checklist babyspullen: Wat heb je nodig?

De checklist voor je babyuitzet kun je onderverdelen in een aantal categorieën: slapen & kleding, voeding & verzorging, bad & hygiëne en spelen & bewegen. Op deze checklist vind je alles wat er echt absoluut niet mag ontbreken in je babyuitzet. 

Slapen & kleding

  • Ledikant of wieg

Voor het inrichten van de slaapkamer is een ledikant of wieg belangrijk om op de uitzetlijst te zetten. Het kan fijn zijn om in de eerste weken van de zwangerschap eens rond te kijken in babywinkels zoals Babypark of Prénatal. Hier vind je echt van alles wat van pas kan komen voor en na de geboorte. Hier kun je kijken naar hoe de bedden er in elkaar gezet en wel uitzien. Sommige ouders hebben een sterke voorkeur voor een wieg of een ledikant. Een wieg is bijvoorbeeld erg licht en hierdoor makkelijk te verplaatsen. Over een ledikant wordt gezegd dat dit veiliger is voor je baby, omdat deze bedden open zijn aan de zijkant.

ledikant
Babyslaapzakken
  • Babyslaapzakken en hoeslakens

Bij een ledikant hoort natuurlijk ook een matras en beddengoed. Babyslaapzakken zijn bijvoorbeeld bedoeld om je baby warm te houden tijdens het slapen en ze zorgen ook voor een veilige slaaphouding. Dit item kun je eventueel ook pas na de geboorte aanschaffen, bijvoorbeeld als je in de eerste paar weken de inbaker methode gebruikt tijdens het slapen.

  • Hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken zijn echt een musthave voor alle kersverse ouders en je kunt hier dan ook niet gauw genoeg van hebben. Een hydrofiele doek is een katoenen doek die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Vaak wordt een hydrofiele doek bijvoorbeeld gebruikt als spuugdoek na het voeden van je kindje, maar deze zijn ook onmisbaar als je borstvoeding geeft. 

Hydrofiele doeken
Babybox
  • Babybox

Een babybox is ideaal om je baby gecontroleerd te laten spelen in bijvoorbeeld de woonkamer. Het kan handig zijn om eerst even wat inspiratie op te doen bij winkels zoals Prénatal, om zo te bepalen welke er op jouw baby uitzetlijst komt te staan.

  • Eerste kleertjes

Kleding is iets waar veel ouders vaak niet genoeg van kunnen krijgen. Houd er rekening mee dat je baby direct na de geboorte misschien al te groot is voor de kleinste maatjes. Het is daarom handig om kleding in verschillende maten aan te schaffen. Een goede budgettip is om kleding te kopen bij winkels zoals de HEMA, Zeeman of Wibra. Sommige baby’s zijn namelijk zo uit de eerste maten gegroeid en zo houd je het lekker budgetproof. 

Eerste kleertjes

Voeding & verzorging

  1. Voedingskussen voor comfortabel voeden

Een voedingskussen kan het voeden van je baby een stuk comfortabeler maken. Het kan namelijk zorgen voor een betere houding en daardoor nekklachten verminderen. Je bent namelijk meerdere momenten per dag met je baby in de weer op een positie die soms oncomfortabel kan zijn. Een voedingskussen kan ondersteuning bieden tijdens deze momenten.

Voedingsbh

2. Voedingsbh voor moeders die borstvoeding geven

Veel ouders hebben hun eigen redenen waarom ze voor borstvoeding of flesvoeding kiezen. Borstvoeding heeft vele voordelen op het gebied van de gezondheid van je baby. Het kan op sommige momenten alleen wel voor de nodige ongemakken zorgen. Met een voedingsbh wordt een deel van deze ongemakken weggenomen. Een voedingsbh maakt het namelijk een stuk makkelijker om je baby thuis of onderweg snel te voeden. Dit product kan daarom zeker niet ontbreken op je uitzetlijst.

3. Flessen voor flesvoeding

Als je flesvoeding gaat geven is het essentieel om verschillende soorten flesjes in huis te halen. Voor borstvoeding is het handig om een kolfapparaat op je uitzetlijst te zetten, zodat je moedermelk via de fles aan je baby kunt geven. Babyflesjes heb je in verschillende prijscategorieën. Bekende voorbeelden zijn Dr. Brown’s, Difrax en Philips Advent. Soms is het een kwestie van uitproberen om erachter te komen welk type fles het fijnste is voor je baby. Bepaalde flessen kunnen bijvoorbeeld voor minder buikkrampjes zorgen bij je baby. Flesjes met bepaalde vormen zijn soms lastig schoon te maken met een normale afwasborstel. Een flessenborstel komt wel in alle hoekjes en zorgt ervoor dat de babyflessen weer blinkend schoon worden. 

flesvoeding

4. Luiers (wegwerp of wasbare luiers)

Luiers zijn in de eerste jaren na de geboorte natuurlijk essentieel om in huis te hebben voor je baby. Wegwerpluiers of wasbare luiers zijn onmisbaar voor je babyuitzet. Denk daarnaast na voor een goed systeem om deze op te bergen, bijvoorbeeld in een la in de commode. Hetzelfde geldt voor een goede luieremmer die echt geen enkel geurtje doorlaat. Er is namelijk niets zo vervelend als de lucht van een vieze luier die in de vloerbedekking en gordijnen trekt. 

Luiers
  1. Billendoekjes en luiercrème

Billendoekjes zijn onmisbaar om in huis te halen, omdat dit ervoor zorgt dat je de luier van je baby snel en makkelijk kan verschonen. Met een paar pakjes kun je er wel even mee vooruit. Bij huidirritatie is het belangrijk om gebruik te maken van luiercrème. Vaak heb je aan één potje vette crème wel genoeg. Een handige tip is om de gratis babyboxen aan te vragen bij verschillende supermarkten of drogisterijen. In deze boxen krijg je vaak een pakje billendoekjes en nog allerlei andere verzorgingsproducten om uit te proberen. Ga bij voorkeur voor parfumvrije doekjes om huidirritatie te voorkomen. 

Bad & hygiëne

  1. Babybadje of tummy tub

Er zijn een aantal hygiëneproducten die niet mogen ontbreken om je baby de beste verzorging te geven vanaf het moment na de geboorte. Je hebt iets nodig om waar je je baby in kan wassen en een thermometer om ervoor te zorgen dat het water de juiste warmte heeft. Je kunt kiezen uit een normaal babybadje of een tummy tub. Bij een tummy tub is een badje waarbij de baby rechtop in het bad zit. Hierbij neemt de baby een houding aan die een fijn en geborgen gevoel geeft. Met een badhtermometer zorg je voor de juiste temperatuur. Een temperatuur van 37 graden Celsius is namelijk de beste temperatuur voor een babybadje

  1. Babyshampoo en verzorgingsproducten

Het enige wat je voor de geboorte moet aanschaffen is een flesje shampoo, babyolie en eventueel een milde wasgel. Vaak krijg je al enkele verzorgingsproducten in een gratis babybox. Het is dus geen must om voor de geboorte al een hele voorraad aan shampoo en lotions aan te schaffen. Tijdens de eerste paar weken merk je vanzelf wat je wel en niet nodig hebt voor de verzorging van je baby. 

Spelen & bewegen

  1. Speelkleed baby voor tummy time en spelen

Een speelkleed is ideaal om je baby te vermaken. Voor veel ouders is dit onmisbaar om er zo voor te zorgen dat je ook eventjes wat anders kunt doen, terwijl je baby zich kan vermaken. Ook is deze afleiding soms de uitkomst om je baby te laten stoppen met huilen. Zet een baby speelkleed daarom zeker op de uitzetlijst. Er zit verschil in kleden voor de box en speelkleden voor de vloer, dus het is goed om hier even naar te kijken. 

  1. Knuffels en eerste speeltjes

Speelgoed heeft iets minder prioriteit en hoef je dus niet per se geregeld te hebben voor de geboorte. De enige ‘must’ is een knuffeltje voor je baby na de geboorte. Vergeet niet dat je waarschijnlijk overladen gaat worden met cadeautjes tijdens de kraamtijd en dat het dus niet nodig is om bergen met speelgoed of knuffels. Maak hier gebruik van of gebruik knuffels die je gratis kunt krijgen in bepaalde boxen. Zo houd je meer geld over voor andere dingen. 

Knuffels en eerste speeltjes

Duurzame babyspullen: Milieuvriendelijk keuzes voor je babyuitzet

Duurzaamheid is een thema dat op veel terreinen van het dagelijkse leven wordt toegepast. Voor het verzamelen van je babyuitzet is dit niet anders. Er staan waarschijnlijk een aantal dingen op je uitzetlijst waar je ook duurzame keuzes voor kunt maken. 

Waarom zou je kiezen voor duurzame babyproducten?

Duurzame babyproducten kunnen helpen bij de best mogelijke zorg voor je kindje. Ook gaan duurzame babyspullen vaak langer mee en zul je dus op de lange termijn geld kunnen besparen. Denk aan babyspullen zonder plastic en verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten. Microplastic zijn deeltjes die afbreken tijdens het gebruik van plastic. Uit onderzoek is gebleken dat deze deeltjes erg schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Je kunt ook kijken naar duurzame keurmerken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het product geproduceerd is door middel van een duurzaam productieproces. Dan wordt er bijvoorbeeld minder water of energie verbruikt tijdens het maken van het product en worden schadelijke stoffen vermeden. 

duurzame babyproducten

Duurzame alternatieven voor essentiële babyspullen

Je kunt duurzame keuzes maken als het gaat om babykleding, verzorgingsproducten en speelgoed. Hierbij kun je denken aan kleding van biologisch katoen, luiers die je kunt hergebruiken en houten speelgoed. Soms is het lastig om onderscheid te maken in merken die duurzaam zijn en merken die minder duurzaam zijn. Een aantal duurzame alternatieven zijn:

  • Romp&Roll: Deze rompertjes zijn gemaakt van organisch katoen en zijn op een duurzame manier geproduceerd. 
  • Noppies: Dit merk maakt gebruik van een duurzame productieketen en is aangesloten bij een overkoepelend orgaan dat de duurzaamheid rondom textiel waarborgt. 
  • Hema: Dit is een hele goede budgetvriendelijke optie. Je kunt hier zelfs terecht voor herbruikbare luiers.
  • Zeeman: Ook bij Zeeman kun je terecht voor kwalitatieve en duurzame babykleding die ook nog eens betaalbaar is. 
  • Little Dutch: Dit merk is een goed voorbeeld van een betaalbaar duurzaam speelgoedmerk, waarbij je niet hoeft in te leveren op hoe het eruit ziet. 

Duurzame merken en tweedehands opties

Je kunt veel tweedehands producten vinden op Marktplaats of Vinted. Op Vinted kun je de leukste babykleding voor een lagere prijs kopen. Daarnaast kun je een groot deel van je uitzetlijst bij elkaar sparen via Marktplaats. Hier kun je namelijk de grotere dingen vinden, zoals een kinderwagen, een buggy, een ledikant, een box of een autostoeltje. Marktplaats is ideaal om spullen voor je babyuitzet te kopen die normaal gesproken een hoge nieuwprijs hebben. Zo kun je aanzienlijk wat geld besparen en natuurlijk bijdragen aan het hergebruiken van spullen. Ook via Facebookgroepen kun je vaak gratis spullen overnemen van mensen uit de buurt en wellicht zitten hier ook wel handige baby benodigdheden van je uitzetlijst bij. 

tweedehand babykleding

Veelgestelde vragen over de babyuitzet

Hier vind je een handig overzicht van de antwoorden op de meestgestelde vragen van aankomende ouders over de babyuitzet!

FAQ1 Welke heb je echt nodig voor een babyuitzet?

Het inrichten van de babykamer heeft de meeste prioriteit als je zwanger bent. Denk hierbij aan een ledikant, een commode en eventueel een stoel om voeding te geven. Zorg er daarnaast voor dat alles op het gebied van verzorging geregeld is voordat de baby komt. Hierbij is het regelen van een babybadje het belangrijkst. Een autostoeltje is ook essentieel om ver voor het einde van de zwangerschap te regelen. Hetzelfde geldt voor een fijne kinderwagen. Neem goed de tijd om verschillende opties te bekijken. Ook zijn flesjes en hydrofiele doeken echt onmisbaar voor pasgeboren baby’s.

FAQ2 Wat mag er niet ontbreken op een geboortelijst?

Op je geboortelijst of uitzetlijst mogen meubels voor de babykamer niet ontbreken. Zorg er ook voor dat je de overige benodigdheden voor deze meubels in huis haalt. Denk aan een matras en beddengoed voor het babybedje, een aankleedkussen en wasbare hoes voor de commode en natuurlijk alle badbenodigdheden. Sommige ouders vinden het prettig om gebruik te maken van een draagzak voor hun baby. Soms kun je overweldigd raken door alle verschillende opties, dus kijk hier op tijd naar. 

FAQ3 Wat heb je nodig voor de eerste maand van een baby?

Voor de eerste maand is het belangrijk om genoeg babykleding in verschillende maten aan te schaffen. Je wilt voorkomen dat je veel moet wassen tijdens deze eerste intensieve maand, dus zorg ervoor dat je genoeg setjes kleding in huis haalt. Haal ook verschillende soorten fopspenen in huis. 

FAQ4 Wat moet je wanneer aanschaffen?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke baby benodigdheden van je uitzetlijst nou de meeste prioriteit hebben. In onderstaande tabel kun je makkelijk en snel zien welke babyspullen je wanneer moet verzamelen voor de babyuitzet.

Zwangerschap Checklist

Zwangerschap Checklist

Categorie 3-4 maanden zwangerschap 5-6 maanden zwangerschap 7-9 maanden zwangerschap Na de zwangerschap
Slaap Ledikant/wieg aanschaffen Babyfoon aanschaffen Beddengoed, slaapzakken en extra lakens Eventueel extra dekens, nachtlampje
Voeding Oriënteren op borstvoeding/flesvoeding Aanschaffen borstkolf, flessen, speentjes Hydrofiele doeken, slabbetjes, flesverwarmer Extra flessen, eerste voedingsproducten
Verzorging Babybadje en thermometer aanschaffen Oriënteren op wasbare luiers, aankleedkussen, luieremmer Luiers, billendoekjes, verzorgingsproducten Extra luiers, voorraad crème
Kleding Eerste pakje voor na de geboorte Mutsjes, sokjes, vestjes Warme kleding (indien winterbaby), dekentjes Kleding in maat 56/62 klaarleggen
Vervoer Oriënteren op kinderwagen en autostoel Aanschaffen kinderwagen en autostoel Draagzak aanschaffen Buggy aanschaffen
Veiligheid Babyfoon en traphekjes bekijken Traphekjes installeren indien nodig Stopcontactbeschermers Extra veiligheidsproducten
Spelen Box/wipstoeltje kopen Speelkleed kopen Eventueel extra speelgoed
Overig Inschrijven voor zwangerschapscursus Laatste voorbereidingen voor de babykamer Inpakken vluchttas, laatste voorbereidingen

Wat moet je regelen rondom de geboorte?

Tijdens de zwangerschap heb je natuurlijk genoeg tijd om na te denken over verschillende naamopties voor je baby. Het verschilt per persoon of je al snel tot een naam komt of dat je toch nog keuzestress hebt vlak na de bevalling. Wist je dat je al tijdens de zwangerschap kunt beginnen met het ontwerpen van de geboortekaartjes? Zo kun je bijvoorbeeld al een ontwerp maken en de naam pas na de geboorte invullen. Vergeet niet dat er veel werk komt kijken bij het maken van geboortekaartjes. Je moet bijvoorbeeld een volledige lijst van alle ontvangers samenstellen en bepalen welk formaat kaartjes je wilt, wat voor soort papier je wilt gebruiken en natuurlijk een ontwerp maken. Zet deze taak dus zeker op tijd op je checklist tijdens de zwangerschap. 

Na de geboorte

Na de geboorte is het belangrijk om deze kaartjes te versturen en hier ook bij te vermelden of je bezoek wilt ontvangen en vanaf wanneer dit mogelijk is. Het is ook belangrijk om op tijd de geboorte van je kind aan te geven bij de gemeente. Dit moet tot binnen 3 dagen na de geboorte